<< powrót
Mleczko pszczele - jest to wydzielina
gruczołów gardzielowych pszczół. Powstaje u pszczół robotnic w okresie
kiedy są karmicielkami, to jest 7 do 14 dzień życia pszczoły. Rozwój
gruczołów gardzielowych zależy w dużym stopniu od spożywania pyłku
kwiatowego. Pszczoły karmicielki odżywiają mleczkiem larwy pszczele
przez pierwsze trzy dni ich życia, potem przechodzą na papkę miodowo-pyłkową,
a w rezultacie powstają pszczoły robotnice. Natomiast larwę, z której
ma powstać królowa - matka, odżywiają tą substancją cały czas i
dlatego z tego samego jaja powstaje pełnowartościowa samica. Matka
pszczela przez całe swoje życie karmiona jest mleczkiem pszczelim,
co pozwala jej sezonowo składać nawet 2 500 jaj na dobę i żyć nawet
kilka lat, pszczoły robotnice żyją kilka tygodni lub kilka miesięcy.
Trutnie także są odżywiane mleczkiem pszczelim, aby mogły być aktywne
płciowo.
Mleczko pszczele jest
substancją o konsystencji półpłynnej śmietany i barwie najczęściej
jasno-kremowej. Smak ma lekko gorzki, cierpki, kwaśnawy. Pierwszą
analizę mleczka pszczelego wykonał Planta w 1888r. Mleczko pszczele
różni się składem w zależności od tego jaki rodzaj larw karmią pszczoły,
inne jest dla larw matek pszczelich inne larw trutni inne dla larw
pszczół robotnic i zależy również od rodzaju pyłku kwiatowego jakim
się odżywiają pszczoły karmicielki.
Świeże mleczko pszczele zawiera :
- Wody około 65-69%
- Białka około 14-18%
- Tłuszczów około 1,7- 5,6%
- Cukrowce około 9 - 18 %
- Związki mineralne około 0,7 - 1,20%
|
Zawiera również dużo aminokwasów: alaninę, argininę,
kwas asparaginowy, cystynę, kwas glutaminowy, glicynę, histydynę,
izoleucynę, lizynę, metioninę, fenyloalaninę, prolinę, serynę, treoninę,
tyrozynę, tryptofan, tourynę, walinę, a-alaninę, glutaninę, b-alaninę,
kwas gamma-aminomasłowy, asparginę. Znajdują się w nim również witaminy:
B1,B2,B6,B12, PP, Biotyna, Niacyna, Inozytol, Kwas foliowy. Składniki
mineralne i hormonopodobne oraz enzymy (askorbinoksydaza, amylaza,
inwertaza, katalaza, salicynaza, proteazy). W mleczku pszczelim jest
spora zawartość kwasu pantotenowego, nikotynowego i inozytolu. Mimo
wielu badań mleczko pszczele nadal jest mało poznane.
Mleczko pszczele "odkrył"
i zapewnił mu rozgłos pszczelarz francuski dr Caillas z Orleanu pisząc
pracę pt. "Pszczoły źródłem młodości i witalności", którą
wydał w 1953r.
Wielu uczonych zainteresowało się tym produktem wykorzystując go w
badaniach i leczeniu, miedzy innymi nerwic, owrzodzeniach dwunastnicy
a w zasadzie uznano go za panaceum na wszystko. Przemysł kosmetyczny
produkował wiele kremów i preparatów regenerująco - odmładzających
(głównie kremy przeciw zmarszczkom) używając więcej nazwy aniżeli
samego mleczka do tych kosmetyków co w efekcie spowodowało umniejszenie
wartości tego produktu w opinii publicznej.
Mleczko pszczele produkuje
się w ten sposób, że rodziny pszczele pozbawia się matki pszczelej,
następnie poddaje się pszczołom miseczki matecznikowe z larwami pszczół.
Pszczoły chcąc pozyskać nowe matki pszczele podlewają obficie larwy
w tych miseczkach i potem z tych komórek wybiera się specjalną łyżeczką
lub odsysaczem mleczko pszczele, które następnie suszymy w -40 C0
(liofilizujemy) i tak przygotowane możemy stosować w różnych formach
- proszku, tabletkach i innych. Mleczko pszczele można również mieszać
z miodem w którym bardzo dobrze jest konserwowane, a podawane w ten
sposób ludziom najlepiej przyswajalne.
Mleczko pszczele działa
przede wszystkim adaptogennie. Powoduje usunięcie zmęczenia, poprawy
wzroku, lepszego samopoczucia i koncentracji. Należy go stosować przy
bezsenności, wyczerpaniu fizycznym i wyczerpaniu nerwowym, nerwicy
depresyjnej, neurastenicznej, lękowej, schizofrenii. Polecane jest
szczególnie w okresie rekonwalescencyjnym po ciężkich chorobach i
zabiegach chirurgicznych, a również pomaga chorym z nadciśnieniem
tętniczym i arytmią serca. Stosuje się go w przypadku niedokrwistości
z niedoboru żelaza, anemii złośliwej, zaburzeniach krzepnięcia krwi,
chorobie wieńcowej, zapaleniu żył, zapaleniu trzustki, zapaleniu dróg
żółciowych, niepłodności i obniżenia potencji u mężczyzn.
Dawkowanie prewencyjne to
25 - 100 mg dziennie, a leczniczo 50 - 250mg dziennie w dwu - trzech
dawkach. Mleczko pszczele najlepiej stosować świeże pod język (możliwe
tylko w sezonie letnim, maj - czerwiec -lipiec-sierpień) lub w postaci
pastylek, proszku, kapsułek, kropli. Przyjmować należy najlepiej rano
na czczo. Zewnętrznie stosujemy kremy dwa razy dziennie. Miód z mleczkiem
pszczelim pomaga przy astmie oskrzelowej, jedna łyżka stołowa dziennie,
dzieci pół łyżeczki.
W sprzedaży można spotkać Apivit - tabletki do ssania, Apivit P (mleczko
pszczele z pyłkiem kwiatowym) również tabletki do ssania. Mleczko
Pszczele - liofilizowane w proszku, Royal Jely - w płynie.
Nie należy mleczka pszczelego podawać przy ostrych chorobach zakaźnych,
alergiach. Uczulenie może się objawiać bólami brzucha, nudnościami,
a nawet wymiotami i biegunkami.
Jacek Nowak
Pasieka "BARĆ" Kamianna
|